Inauguració de ‘Jo soc allò prohibit’ d’Isaki Lacuesta a Amposta

Lo Pati–Centre d’Art Terres de l’Ebre acull el projecte que reflexiona sobre la censura en la història d’Espanya

Diari de Tarragona

Whatsapp
Isaki Lacuesta és director de cinema, guionista, artista visual i creador transversal. FOTO: CULTURA.GENCAT.CAT

Isaki Lacuesta és director de cinema, guionista, artista visual i creador transversal. FOTO: CULTURA.GENCAT.CAT

La instal·lació guanyadora de la 5a Edició del Premi de Videocreació, Jo soc allò prohibit, d’Isaki Lacuesta (Girona, 1975) s’inaugura avui, a les 19 hores, a Lo Pati–Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta.

El projecte reflexiona sobre la censura i la prohibició d’imatges i idees en la història d’Espanya des de 1977 –any de les primeres eleccions democràtiques– fins a l’actualitat. Lacuesta parteix d’una premissa: «Tota societat es defineix a partir de l’autoimposició de límits. Som allò que delimiten les nostres prohibicions».

Des d’aquesta perspectiva, Lacuesta proposa recórrer una cartografia de la prohibició i dels seus imaginaris a partir d’una cambra fosca, les parets exteriors de la qual són miralls. A l’interior, l’espectador accedirà a una extensa recopilació de materials prohibits a l’Estat espanyol al llarg dels darrers quaranta anys tals com cançons, pel·lícules, fotografies, articles, poemes, piulades i molts altres.

Les imatges prohibides fugiran de l’ull de l’espectador gràcies a un software que les farà saltar cada vegada que aquest intenti mirar-les. L’espectador quedarà confrontat a les imatges com Perseu davant la Medusa.

Com a banda sonora, l’espectador escolta el resultat de les respostes de diverses personalitats del món de la música davant la pregunta: «Podries cantar-me alguna cosa que no es pugui cantar a Espanya?». Les respostes són de músics com: Pau Riba, Maria Arnal, Albert Pla, Maria Rodés, Santi Balmes o Refree, entre molts altres.

Com a epíleg, la instal·lació ofereix un espai informatiu on els visitants poden accedir a entrevistes a l’advocat Benet Salellas, el periodista David Jiménez, l’artista i comissari Pedro G. Romero i el músic Albert Pla, que aborden el tema de la censura en els seus camps professionals.

A l’acte inaugural hi assistiran l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs; el director dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé; la directora de Lo Pati, Aida Boix, i l’artista Isaki Lacuesta. L’obra es podrà visitar a Lo Pati fins al 3 de maig i posteriorment continuarà la itinerància pels altres Centres de la Xarxa d’Arts Visuals.

Temas

Comentarios

Lea También