Una planta instal·lada a la Galera produirà biometà

Els promotors preveuen valoritzar 50.000 tones anuals produint combustible renovable
per a l’automoció i la indústria a partir d’aliments caducats i residus orgànics

ACN

Whatsapp
Els digestors de la planta de Biometagás La Galera. FOTO: JOAN REVILLAS

Els digestors de la planta de Biometagás La Galera. FOTO: JOAN REVILLAS

L’empresa Biometagás la Galera ultima la posada en marxa d’una planta de producció de biogàs i biometà al municipi del Montsià, on preveu valoritzar 50.000 tones anuals d’aliments caducats i residus orgànics per generar biogàs i biometà comercialitzables. Amb una inversió superior als sis milions d’euros, la iniciativa és fruit de la unió de 35 socis, entre els quals pagesos i ramaders del territori que volen donar sortida a residus ambientalment problemàtics com la sansa o els purins. Fent ús d’una nova tecnologia que multiplica per cinc el volum de gas obtingut en la fermentació, el biometà es vendrà, principalment, com a combustible net per a vehicles de motor.

La producció prevista quan la instal·lació estigui a ple rendiment és d’uns 500 metres cúbics de biometà per hora, equivalent al potencial energètic que el mateix volum de gas natural però sense les emissions afegides que genera. De moment, i pendents encara d’instal·lar la planta de depuració que permet obtenir el biometà, els promotors confien iniciar la producció de biogàs, d’inferior qualitat, a partir del pròxim mes de setembre. Amb un potencial elèctric equivalent de 2,2 MW, té una capacitat de procés potencial total d’unes 170 tones de residus diàries, però inicialment s’arrencarà amb un centenar.

La meitat d’aquests residus, aproximadament, seran aliments caducats dels supermercats provinents d’una empresa de Barcelona que s’encarrega de desenvasar-los i retirar els elements inerts. Un 20 per cent seran altres residus industrials orgànics i un altre 15 per cent sansa, gallinassa o purí que aportaran alguns dels socis. Fins i tot, el president de Biometagás la Galera, Fernando Selva, no descarta en el futur poder, fins i tot, incorporar els residus orgànics urbans de la zona. «Quan l’Agència de Residus de Catalunya ens ho permeti i els ajuntaments es posin les piles a l’hora de separar bé la brossa orgànica que va als abocadors, amb el gran poder contaminant que té», apunta.

En el projecte hi participen 35 socis –entre els quals les cooperatives de la Galera i Mas de Barberans-, que han aportat la meitat de la inversió –la part restant prové de finançament bancari-. «El fet d’ajuntar-nos era per donar una solució als residus, però sense adonar-nos-en hem tancat el cercle i fem economia circular: des del tractament dels residus, la valorització i com a valor afegit, la generació d’una energia que ens surt neta, el biometà. Un gas vehicular que gastarem nosaltres mateixos que gastarem als nostres tractors i vehicles, domèstics o industrials», descriu el gerent de l’empresa, Albert Martínez.

La planta només donarà feina directament a tres persones però el seu impacte indirecte serà molt superior. Segons les previsions, podrien amortitzar la planta en uns tres o quatre anys d’activitat. L’empresa ja està negociant amb possibles compradors, com Transports Metropolitans de Barcelona, la compra del biometà per propulsar la flota de transport sense generar emissions. També mostren interès indústries que volen utilitzar aquest gas renovable a preus competitius.

Comentarios

Lea También